sâmbătă, 10 iulie 2010

n-avem modele...

...inseamna de fapt ca toti ceilalti din jur sint timpiti si nu stiu ce e bine. lor le plac alte modele decit tie. si atunci te apuca disperarea. uite timpitii, de unde sa stie? n-au modele. de aia sint disperati si plesu, liiceanu sau patapievici ca zburdam intr-o tara fara modele, intrucit nu auzi in autobuz soneriile de telefon sunind cu primul capitol din audiobook-ul "orbitor" sau "despre ingeri". de cite ori mai auziti pe cineva ca se plinge de modele, fugiti de linga el, pentru ca in lumea lui e inconjurat de timpiti. si nu e placut sa fii in lumea unei astfel de persoane.

"spune-mi ce modele ai ca sa-ti spun cine esti". uite, aia de la teatru si tanti de la film de acum citeva posturi aveau modele clare, valori adevarate. eu ce sa mai spun?

modelul e instrumentul ideal sa le dai in cap si sa le arati cit de timpiti sint alora care te enerveaza. de asta, intr-o tara plina de statui, inca nu ne ajung modelele: sintem prea ocupati sa le dam altora in cap.

cu ani in urma, regretatul (de altii) iosif sava ma oripila la o serata de a sa discutind cu "oameni politici, academicieni" si genul de fauna pe care il aduna prin emisiuni cu un fapt infricosator de concret: in fiecare emisiune isi aducea niste claudiu vornicei care sa interpreteze cite ceva. in editia respectiva i-a scapat pasarica: iata, acesti tineri sint cei ce ne reprezinta, nu aia care fura, nu invata samd. aceia nu ne reprezinta. era marca suprema a ascunderii rahatului sub pres si a suprimarii a altceva decit a adulatiei pe care o vedem si in zilele noastre.

catavencu vine si ne flutura "colectia de modele" - oameni morti sau in viata, in general de bun simt (nu toti, insa) care sint folositi ca bite in razboiul lor impotriva mirlaniei. pentru ca ce poate fi mai nobil decit s-o iei pe Elisabeta Rizea ca sa-l trasnesti cu ea in moalele capului pe insusi Syda. la care publicul quality aplauda, timp in care se aud soapte: ya man, nice shot! got it on my iphone.

Niciun comentariu:

Etichete