duminică, 28 februarie 2010

lectii de inghitit comunicate de presa

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6973393-unitatea-2-centralei-cernavoda-oprita-din-cauza-unei-defectiuni.htm

Deci ce avem: scurgere de agent primar - adica apa grea care se plimba printre barele de combustibil nuclear, e strabatuta de neutroni, iar o parte din ea se transforma in tritiu, un izotop de hidrogen foarte radioactiv. Si care oricum ajunge in atmosfera la un moment dat. E unul din dezavantajele centralelor CANDU.

Dar ce fac pelicanii: transcriu frumos comunicatul si nu-si pun  intrebari. Deloc. Ei bine, e foarte probabil ca scurgerea sa fi fost sub forma de abur. Sa-i spui lui mutu ca nu iese nimic din cladirea aia. Apoi, in cladirea reactorului lucreaza oameni care au fost expusi la scurgerea cu pricina.

Inteleg ca nu e musai un incident grav. Probabil ca nu trece de prima treapta ca gravitate a incidentelor. Totusi, un pic de dezbatere si de explicatii ar fi necesare. Doar ca nu s-a prins nimeni. Preferam sa-i dam cu gropile si sa plingem ca de ce tace Basescu. In timpul asta, fara presiune publica, se pare ca incet incet Nuclearelectrica incepe sa-si ia nasul la purtare.

Un comentariu:

Codruta spunea...

Daca nu iese nimic afara ("in mediu") si daca nimeni nu patzeste nimic, este "incident"; daca se emana/scurge ceva in afara sau / si patezte cineva ceva este "accident" - asta e una.
A doua: UNDE naiba ai vazut tu "transparenta" in domeniul nuclear din Romania? Pai nu stii ca asta e unul din refugiile cele mai sigure pt. niste dinozauri securisti? Regia Autonoma a Metalelor Rare si Radioactive (actula CNU) a avut pana cel putin in 1994 director adjunct... maior (la Revolutie - mi se pare ca a iesit la pensie ca colonel).
A treia: organizeaza-ti blogul, cumva, sa se vada macar cateva postari anterioare (sau arhiva, pe luni / zile) pt ca acum scotocesc sa gasesc prima postare ref. la "pelicani" ;)

Etichete